« Tillbaka till bloggen
Insider

Kan du också behöva jobba tills du är 70 år eller äldre?

happy grandfather and child have fun and play in park on beautiful  sunny day

I många europeiska länder höjs nu pensionsåldern i ett försök att få folk att stanna kvar på arbetsmarknaden så länge som möjligt. Det har orsakat många debatter, inte minst här hemma, och det finns goda skäl till det. För hur ska den som jobbar inom vården eller som stenläggare orka med ett så fysiskt krävande yrke i så många år.

Det är naturligt att branscher som dessa sticker ut när man talar om höjd pensionsålder. Det finns dock även andra branscher och personalkategorier som bör ta frågan om ett eventuellt förlängt arbetsliv på allvar – bland annat kontorsmedarbetare, som är den grupp vi riktar oss till.

 

Mona jobbar på kontor och känner till vilka risker som är förenade med den typen av arbete

Vi vet att allt fler kontorsmedarbetare får betala ett högt pris för sitt stillasittande arbete framför datorn om de har en alltför statisk kroppsställning och utför enformiga rörelser. Men vi har också många exempel på att det som tur är går att minska och lindra de smärtor och besvär som är kopplade till detta. Monas berättelse är bara en av många:

Mona Östman arbetar med stora företagskunder på svenska Lenovo. Hon sitter framför skärmen hela dagarna och arbetar med avtal, inköp, leveranser, produktinformation med mera. Mona Östmans problem kom långsamt smygande med nackont som spred sig ut mot axlarna. Hon tog smärtstillande tabletter men när hon fick en inflammation kunde hon inte jobba längre. Hon sjukskrev sig i två veckor och gjorde sjukgymnastik och fick massage. När hon började jobba igen kom smärtorna tillbaka efter en vecka. Någon föreslog att hon skulle testa en RollerMouse.

"Efter två veckor jobbade jag lika snabbt med min RollerMouse. Och smärtorna försvann helt. Det är så fantastiskt. Jag förstår inte varför inte fler använder den. Det är en billig investering. Ett par dagars sjukfrånvaro är dyrare för arbetsgivaren", säger Mona Östman.

 Läs hela Monas berättelse här.

 

Pensionsåldern höjs och arbetskraften ska fungera och bidra ännu längre

Det finns många fler än Mona som varje dag känner av besvär som beror på att de suttit och jobbat framför datorn. Det är en arbetsrelaterad skada som allt oftare tas på allvar, inte minst eftersom arbetsgivarna är beroende av att allt fler stannar kvar på arbetsmarknaden. 

"Vi är tvungna att ta hand om våra medarbetare nu och i framtiden. Vi har bara sett toppen av isberget när det gäller arbetsrelaterade belastningsskador bland kontorsmedarbetare. Vi måste börja arbeta systematiskt och preventivt med ergonomi och hitta möjligheter att anpassa arbetsbelastningen för de enskilda medarbetarna", säger Kenneth Schach, vd, Contour Design Nordic.

Att pensionsåldern höjs i större delen av Europa har betydelse för alla delar av arbetsmarknaden, även för de kontorsmedarbetare som spenderar många timmar framför datorn. Vi vet att man med hjälp av rätt arbetsredskap kan minska belastningen på kroppen, men att de flesta väljer alternativa arbetsredskap först när skadan redan är skedd, dvs. när belastningen på rygg, axlar, armar eller händer blivit för stor och man är tvungen att göra förändringar för att kunna sköta sitt arbete.

 

Preventiva insatser blir allt mer nödvändiga

Om företagen börjar vidta preventiva åtgärder – som även omfattar arbetsredskap som mus och tangentbord – kommer det att få positiva konsekvenser för både företaget och medarbetarna. Enligt norska arbetsmiljöinstitutet upplevde hela 52 procent av alla kontorsmedarbetare smärtor i nacke och axlar 2016. En siffra som troligtvis även gäller för de övriga nordiska länderna. Smärtor i nacke och axlar påverkar utan tvekan arbetsinsatsen och risken är stor att det på sikt leder till sjukskrivningar och kroniska besvär – om problemen inte hanteras. Tyvärr är detta inte den enda arbetsrelaterade belastningsskadan bland kontorspersonal och behovet av åtgärder är därför stort.

Vi har ingen siffra på hur många av de kontorsmedarbetare som rapporterar nack- och axelbesvär som blir sjukskrivna, men vi kan se att det bland kontorspersonal hos 1000 norska företag år 2016 gjordes 67 sjukanmälningar (med minst 17 dagars frånvaro) med hänvisning till muskel- och ledbesvär. Sammanlagt innebär detta minst 1139 förlorade arbetsdagar. Om antalet frånvarodagar bara kunde minskas något finns det mycket pengar att spara. Pengar som kan användas för att förbättra medarbetarnas arbetsmiljö.

En siffra vi inte kan se i statistiken är hur mycket produktiviteten minskar innan någon sjukskriver sig för t.ex. musarm eller ryggbesvär. Vanligen finns det en period fram till själva sjukskrivningen när medarbetaren upplever att produktiviteten minskar helt enkelt för att besvären tilltar.

Läs även "Mer än var fjärde dansk lider av muskel- och ledbesvär" (Källa: Dansk Sygeplejeråd)

  

Hur ska Mona och alla vi andra kontorsmedarbetare kunna stanna kvar på arbetsmarknaden?

En undersökning som företaget Userneeds i Norden genomfört bland 4000 personer visade att hela 65 procent upplevde att ergonomiska redskap hjälpte dem att jobba effektivare. Så som tur är finns det mycket man kan göra som företag och som arbetstagare.

Att börja använda ergonomiska produkter är naturligtvis ingen garanti för att alla belastningsskador och all sjukfrånvaro ska försvinna, men tillsammans med en ansvarsfull insats för att få in variation och rörlighet i företagskulturen och vardagen lägger man en bra grund. Sedan blir det också spännande att se vilka nya åtgärder och metoder som kommer att utvecklas de kommande åren för att säkerställa att även äldre arbetstagare ska orka bidra så bra som möjligt.

 

News

Rockstjärnor inom marknadsföring, Sociala medier-experter och Innovatörer kan också ha användning för en ven

Insider

Känner du till vilka regler som gäller för hemarbete år 2020?