« Tillbaka till bloggen
Insider

Känner du till vilka regler som gäller för hemarbete år 2020?

Känner du till vilka regler som gäller för hemarbete år 2020?

Vi vet alla att hemmakontoret inte är någon ny uppfinning. Men år 2020 har det blivit en stor del av många människors liv och snart har nästan alla ett kontor hemma. Det är inte längre ett koncept som är relevant enbart för frilansare. Nu behöver även vanliga löntagare hantera det faktum att hemmakontoret tar upp plats i hemmet. Eller att det saknas plats. Det här kan vara en utmaning när det är ont om utrymme och hemmakontoret inte bara är en tillfällig lösning.


Dessutom finns det krav när det gäller ergonomi i hemmakontoret


Om ditt vanliga kontor är välutrustat med bra ergonomiska redskap, så är det inget problem om du jobbar hemifrån en dag eller två i månaden, även om dina redskap hemma inte är så påkostade. Men om du kommer överens med din arbetsgivare om att arbeta heltid eller deltid hemifrån utan att det är en temporär lösning, så gäller samma krav för din arbetsplats hemma som på kontoret. Det betyder att arbetsgivaren har arbetsmiljöansvar även för de arbetstagare som arbetar hemifrån. Arbetsgivaren har ansvar för att arbetstagarens arbetsmiljö är säker. Arbetsmiljölagen tar också upp arbetstagarens eget ansvar för sin arbetsmiljö.

Du kan läsa mer om de svenska lagarna när det gäller arbete hemifrån här.

Här presenterar vi på Contour Design vår uppfattning om hur hemmakontoret bör se ut år 2020.

  • Möblerna måste vara anpassade efter arbetsuppgifterna. Många arbetar vid köksbordet, vilket kan fungera om det finns tillräckligt med utrymme för all IT-utrustning och om det finns plats för benen under bordet. Du kan komma runt problemet med att bordet inte är höj- och sänkbart genom att ställa dig upp då och då och genom att placera din dator på en hög med böcker eller en strykbräda. Hur som helst är det bra att ha en stol som kan ställas in i olika positioner. Om du inte har en sådan stol så gäller fortfarande att variation är viktigt och du bör då byta stol några gånger per dag.
  • Du behöver bra arbetsbelysning - dagsljus är särskilt viktigt, men det ska inte vara allt för starkt. Investera i en bra skrivbordslampa med dimmer om så behövs.
  • Se till att du har god ventilation så att det finns gott om syre i ditt hemmakontor.
  • Om ditt främsta arbetsverktyg är en dator, så finns det flera saker du behöver vara medveten om. Har du en extern skärm, ett externt tangentbord och en extern mus? Om inte, börja med att fråga din arbetsgivare om du kan få tillgång till det. Av dessa tre är tangentbordet och musen viktigast, eftersom du med några tjocka böcker eller ett laptopställ kan höja upp din bärbara dators skärm till ögonhöjd. På det sättet avlastar du din nacke och dina axlar genom att du inte behöver titta neråt så mycket. Hur som helst är ett externt tangentbord och en extern mus ett måste, eftersom dina händer och armar kommer hamna i helt fel vinkel om du har höjt upp din laptop. Och som grädde på moset för ergonomin på ditt hemmakontor, bör du överväga att köpa en centrerad mus. Det kommer att avlasta din vanliga “musarm”, eftersom du kan använda musen med båda händer framför din kropp. En RollerMouseRed finns tillgänglig i en trådlös version, vilket gör att den är enkel att ta med till och från kontoret.

Vill du prova att använda ett Rollermouse Travel Kit i ditt hemmakontor?

Lagar som rör kostnader för hemmakontoret

Det är inte bara inom områdena hälsa, säkerhet och ergonomi som det finns viktiga regler när det gäller att arbeta hemifrån. Det kan också finnas ekonomiska möjligheter som du inte har tänkt på sedan du började arbeta hemifrån.

När det gäller det här området har vi sammanställt ett antal tips:

Om du driver en enskild firma eller ett aktiebolag kan du ha möjlighet att göra avdrag på skatten om arbetsrummet finns i en fastighet som ägs av dig eller din partner.

  • Driver du egen firma kan du dessutom göra avdrag för mobiltelefon, dator, fiber och internet samt för kontorsutrustning.
  • Den utrustning som en anställd behöver för att kunna utföra sitt arbete från hemmakontoret kan ses som skattefria arbetsredskap. Exempelvis kan det röra sig om headset, skrivare, dataskärmar och webbkameror.

Sammantaget finns det ett antal lagar och krav att ta hänsyn till när du utrustar ditt hemmakontor - fysiska såväl som ekonomiska aspekter. Tar du hänsyn till båda kan det få en positiv inverkan på ditt arbetsliv. Vi behöver alla vänja oss vid det nya normala som rör vardagen.


Lär dig mer om de bästa lösningarna för arbete hemifrån

News

Rockstjärnor inom marknadsföring, Sociala medier-experter och Innovatörer kan också ha användning för en ven

Insider

En av de vanligaste frågorna om Contour ShuttlePRO