« Tillbaka till bloggen
How to

How to... Tre genvägar till en bättre mobil arbetsplats.

Travel_Kit_featured

Det är många som inte har en egen fast arbetsplats på kontoret. Allt fler arbetar mobilt, ibland på grund av själva tjänsten, att man har flexibla kontor eller flexibla arbetstider med möjlighet till distansarbete, men oavsett är det en ökande tendens vi ser allt mer av i arbetslivet.

Oavsett hur och var man sitter och jobbar framför datorn är det viktigt att man funderar över om man har en bra arbetsställning – för kroppsställningen är ändå viktig. I ena stunden sitter du kanske hemma i soffan, sedan på ett kafé och en annan gång i ett mötesrum, och även om omgivningen har blivit mindre viktig för arbetets kvalitet gäller inte detsamma för arbetsställningen. Din kropp kommer troligen att säga ifrån till slut om du ofta sitter nedböjd över skärmen med spända axlar och vinklad handled en hel dag. 

Det behöver alltså inte vara en ergonomisk utmaning att ha varierande arbetsförhållanden. Det kan faktiskt finnas många fördelar med ett flexibelt och modernt arbete om man bara vet hur man ska göra. Vissa dagar kan det vara effektivare att jobba hemifrån i lugn och ro, medan det andra dagar är mycket bättre att vara på kontoret, nära sina kollegor. När vi jobbar hemifrån eller på någon annan plats kan det lätt dyka upp en del utmaningar. T.ex. är vi ofta vana vid att ergonomin på kontoret har en viss kvalitetssäkring som vi kanske inte kan ta med oss hem. Men tänk på att det faktiskt finns lika många regler och restriktioner för din arbetsplats där hemma som på kontoret – om du jobbar hemifrån minst en dag i veckan. Så de dagar där den mobila arbetsplatsen antingen är det bästa alternativet eller en nödvändighet bör man tänka på följande tre enkla saker:

 Läs mer om arbetsmiljö här

 

En effektiv och ergonomisk mus

En traditionell mus är aldrig särskilt ergonomisk – vare sig du jobbar på kontoret, hemma eller någon annanstans. Med en centrerad mus kan du arbeta i en mer avslappnad och naturlig ställning, vilket både kan förebygga och lindra eventuella smärtor och besvär. Med hjälp av rullstaven i en centrerad datormus kan du navigera runt på skärmen med lätta och avslappnade rörelser. Den centrerade musen finns i en trådlös version som är idealisk för den mobila arbetsstationen eftersom den bara behöver placeras framför tangentbordet och slås på. Det gör att du snabbt kan börja jobba avslappnat och effektivt, oavsett plats. 

 

Att undvika böjd nacke

Är du ofta på språng i arbetet och använder skärmen på den bärbara datorn i stället för en extern skärm kan det vara en väldigt bra idé att höja upp datorn så att du slipper böja nacken för att kunna jobba. Här kan ett stativ som höjer upp den bärbara datorn vara väldigt praktiskt. Förutom att skärmen placeras på rätt höjd kan du även bestämma hur långt ifrån ansiktet skärmen ska stå. Det gör din arbetsställning ännu mer ergonomisk eftersom du inte längre behöver låta skärmens avstånd till ansiktet styras av tangentbordets placering.

 

Rätt vinkel

När den bärbara datorn står på ett stativ blir det nödvändigt att ha ett externt tangentbord.  Det gör att du enkelt kan justera tangentbordets placering så att det står på rätt avstånd från kroppen och du inte behöver sträcka dig efter det. Det ger dig även möjlighet att välja ett tangentbord som är lite större än det på din bärbara eftersom ett för litet tangentbord kan ge en onaturlig handställning. Tangentbordet får inte heller vara för stort och tungt eftersom även det kan ge en ansträngd arbetsställning, samtidigt som det kanske blir svårare att bära med sig det. Tangentbordet ska naturligtvis vara trådlöst så att det snabbt och enkelt kan tas i bruk.

Arbetsmiljöverket rekommenderar att den bärbara datorn kompletteras med ett extra tangentbord och ett externt styrdon, om den används istället för en stationär dator, längre stunder. Om dina huvudsakliga arbetsuppgifter sker vid bildskärm är normalt inte en bärbar dator eller en läs- eller surfplatta ett lämpligt, permanent, alternativ.

 

Med dessa tre minnesregler i huvudet är du på god väg mot en bättre arbetsställning oavsett var du jobbar för dagen. Om du är intresserad av att utforma din mobila arbetsplats så här kan du faktiskt prova utrustningen gratis här och bedöma om den passar dig i din vardag. 

News

RSI: Karpaltunnelsyndrom och handledssmärta

News

RSI: Tennisarmbåge (Lateral Epicondylit)